CLUBUL DE GOLF PAUL TOMITA

Clubul de Golf Paul Tomita a fost infiintat in anul 1995 in Alba Iulia , din pasiunea si bunavointa catorva oameni vizionari, care au investit in cele 70 de hectare de teren langa satul Pianu de Jos si au inceput amenajarea terenului de golf, sustinuti doar de dragostea lor pentru jocul de golf.In urmatorii ani, Clubul de Golf a investit in amenajarea celor 2 km de drum care leaga terenul de satul din vale si a achizitionat echipamente si utilaje specializate pentru intretinerea terenului. Din punct de vedere administrativ , Clubul de Golf a reusit sa construiasca o echipa puternica , instruita , capabila sa asigure o mentenanta corecta terenului de golf, dar si o coordonare perfecta in organizarea cupelor si a competitiilor de golf.Ca piatra de temelie si in inima acestui Club de Golf sta unul dintre cei mai mari jucatori de golf din Romania, si de asemenea un om extraordinar – Paul Tomita.

Paul Tomita

Paul Tomita s-a nascut la 14 iunie 1914, in localitatea Pianu de Jos. Inca din copilarie visul sau a fost acela de-a juca golf, el parasindu-si satul natal la varsta de 15 ani pentru a merge la Bucuresti.Aici reuseste sa se angajeze ca baiat de mingi si ca invatacel al profesorului francez J.B. Lammaison, care preda golful in cadrul cercului diplomatic “Country Club”. In 1932 devine asistentul lui J.T. Baker. In toamna anului 1937 Asociatia Profesionistilor de Golf de la Londra, prin Lordul Halifax, ii acorda tanarului Paul Tomita titlul de profesor. Din 1938 pana la pensionare, in 1975, Paul Tomiţa a servit cu credinţa, dragoste şi daruire cauza golfului romanesc, fiind profesor titular de golf la Country Club. Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brancoveanu, Stirbei, Bibescu, alte mari personalitaţi ale vremii, precum si ambasadorii si diplomatii care frecventau Country Club au mostenit de la Paul Tomita tehnica si maiestria jocului, dar si simpatia fata de acest extraordinar om.

 

 

 

 

In perioada anilor 1968-1973, la insistentele unor personalitati de peste hotare si sponsorizat de Firma Dunhill, Paul Tomita a reusit sa participe la Campionate Mondiale de Golf organizate in 8 tari. In anul 1968, numarul din 5 decembrie al unei publicatii britanice de specialitate avea ca titlu : “Paul Tomita – The most remarkable character of theWorld Cup”. In ultimii sai ani, Paul Tomita s-a retras in satul sau natal – Pianu de Sus – si si-a petrecut pana si ultimele clipe pe terenul de golf – pe atunci nou infiintat – care a fost numit dupa acesta.